... bo pichcić każdy może

Mała wzmianka o kuchni


Przytaczając słowa Julii Child z książki - Moje życie we Francji: "... ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" łatwo dojść do wniosku, że gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem, lecz można z tego czerpać radość, a przy tym po prostu miło spędzać czas we dwoje, bądź też z przyjaciółmi, wszystko zależy od naszego nastawienia. Idąc za tą radą, często eksperymentujemy, testując nowe przyprawy, nieznane dla nas do tej pory warzywa, owoce, poznajemy nowe smaki, nie stroniąc również od klasyki polskiej kuchni.


Oto kilka przykładów naszej fantazji kulinarnej :)


"W walce między sercem, a mózgiem zwycięża w końcu żołądek".
Stanisław Jerzy Lec


„Przyprawą potrawy jest głód” 
Cyceron (II/I w. p.n.e.)


"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra". 
L. L. Pauling


"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra". 
Epikur


"Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa".
Alan D. Wolfelt



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polewik – opiekun pól i roli

Czart / Bies

The Big Bang Theory - ciekawostki ze świata serialu