Imbir i jego niezwykłe właściwości
Nieodłącznym elementem naszych wszelakich potraw i napojów jest imbir :) Nie dość, że ma wiele magicznych właściwości m.in takich jak:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- antybakteryjne,
- obniżające poziom cukru we krwi,
- zwiększające koncentrację,
- poprawiające ukrwienie mózgu,
to ponadto ma doskonałe walory smakowe, rozgrzewające i aromatyczne.
Wiele badań wskazuje na to, że zawarte w imbirze olejki eteryczne, których składnikiem jest gingerol ma działanie przeciwrakowe.
Naszym ulubionym zimowym napojem jest wywar z imbiru. Przygotowujemy go w bardzo prosty sposób. Wystarczy tylko pokroić w cienkie plasterki 20g imbiru (im cieńsze tym lepiej) uprzednio obranego ze skórki, zalać około 1 litrem wody, a następnie gotować przez 20 minut. Gotowy napój można pić z dodatkiem soku malinowego, miodu, cytryny bądź pomarańczy. Dobrze smakuje, rozgrzewa i działa pozytywnie na ogólną kondycje organizmu. Zachęcam do wypróbowania.
Efekt końcowy. Ciepłego wieczoru :)
Izii & Torqen
Komentarze
Prześlij komentarz